Category: Parents

  • Tips Bantu Anak Bersemangat ke Sekolah Selepas Cuti

    Hai, ibu ayah! Terdapat satu lagi cabaran yang perlu kita hadapi iaitu membantu anak-anak kita kembali ke rutin sekolah selepas tempoh cuti yang panjang. Jangan risau, artikel ini akan memberikan anda 6 tips santai yang dapat membantu memudahkan proses ini. Jadi, mari kita lihat apa yang boleh kita lakukan! Rutin harian haruslah menyeronokkan Salah satu […]

  • William Kamkwamba, Tekadnya Mengubah Masa Depan Masyarakat!

    Di sebuah perkampungan kecil di Malawi, Afrika, tinggallah seorang budak lelaki yang memiliki jiwa yang besar bernama William Kamkwamba. William berimpian untuk kehidupan yang lebih baik untuk keluarga serta komunitinya. Kehidupannya dan masyarakat disekelilingnya begitu sukar. Manakan tidak, tanah di perkampungan mereka kering. Segala usaha penanaman menemui kegagalan. Hal ini mendorong kepeda peningkatan kes kebuluran. […]

  • Unleashing the Imagination: Fostering Creativity in Children

    As parents, teachers, or caregivers, we provide a nurturing environment that allows children to explore, play, and express their unique creativity. But how exactly do we do that? Fear not, for this article will provide you with practical tips on fostering creativity in your little ones. Embrace Curiosity Encourage children to ask questions, explore, and […]

  • Kekuatan Dalam Gerakan: Seni Pertahanan Diri dan Perkembangan Anak

    Dahulu, seni pertahanan diri hanya dikaitkan dengan filem aksi. Kini, ia telah berevolusi menjadi disiplin yang dibudayakan, bermanfaat untuk minda dan tubuh, terutamanya untuk minda yang muda dan mudah dipengaruhi. Jadi, apakah yang menjadikan seni pertahanan diri begitu berharga untuk perkembangan fizikal dan mental anak anda? Mari kita terokai! 1. Kecergasan Fizikal: Ini adalah perkara […]

  • The Magical World of Reading Aloud: Unraveling Its Tremendous Benefits for Your Children

    Once upon a time, in a world brimming with smartphones and gadgets, there was a simple yet powerful tool that had the magic to kindle imagination, build bonds, and nurture lifelong learners – the enchanting art of reading aloud! Reading aloud to your children is not just a bedtime ritual but a treasure trove of […]

  • Keseimbangan antara Dunia Akademik dan Sosial Anak Remaja Anda

    Remaja dan dunia pendidikan? Dua elemen ini memang tidak dapat dipisahkan ibarat lagu dan irama, kan? Zaman remaja adalah masa untuk belajar. Jangan salah sangka, belajar di sini merujuk kepada pelbagai perkara. Memenuhi tuntutan ilmu akademik, belajar untuk bersosial dan juga mempelajari pelbagai bidang kemahiran selaras dengan usia remaja sangat penting untuk difahami. Oleh itu, […]

  • Merapatkan Jurang: 6 Tips Komunikasi Berkesan untuk Ibu Bapa dan Remaja

    Komunikasi yang efektif antara ibu bapa dan remaja memainkan peranan yang penting dalam memperkukuh hubungan keluarga. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi enam tips komunikasi berkesan yang dapat membantu anda sebagai ibu bapa untuk mengatasi jurang komunikasi antara anda dan anak remaja. Jom cakna! Jadi Pendengar, Bukan Pengarah Dalam memperkukuh jurang komunikasi dengan anak remaja […]

  • Kisah Inspirasi: Lizz Murray ~ Dari Jalanan ke Havard!

    Nak cerita sikit pasal Lizz Murray ni. Mungkin ramai yang tak kenal, tapi kalau dah tahu kisah dia, memang tak boleh lupa. Lizz ni macam simbol untuk kita semua – bagaimana semangat dan cita-cita boleh mengubah hidup seseorang daripada situasi yang sangat susah hingga ke menara kejayaan. Lahir dan membesar di Bronx, New York, dalam […]

  • The Parental Compass: Navigating Your Teenager’s First Job Hunt with Grace and Grit

    Ah, the sweet symphony of adolescence. It’s a wonderful time, a confusing time, and let’s face it, a bit of a tricky time for both teens and their parents. And then, there is the thrilling yet nerve-wracking milestone – the first job hunt. This crucial journey of firsts is a significant rite of passage that […]