22 C
New York
Wednesday, May 29, 2024
spot_img

Amalan Sunat Hari Raya Aidilfitri

Hari ni dah 29 Ramadan 1444H. Alhamdulillah! Berkat bulan Ramadan tahun ni dapat kita serikan dengan ibadah-ibadah yang dianjurkan dalam Islam dan semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah SWT.

Dalam kesempatan ni, saya nak kongsikan amalan sunat Hari Raya Aidilfitri supaya dapat kita sama-sama amalkan. Taklah awal sangat, kan?

Ha, jom cakna!

Berikut adalah 10 amalan sunat yang boleh dilakukan pada Hari Raya Aidilfitri:

  • Solat Sunat Aidilfitri – Solat Sunat Aidilfitri disunatkan dilakukan selepas solat Subuh pada hari raya pertama sebelum keluar untuk mengunjungi sanak saudara.
  • Membaca Takbir – Membaca takbir mulai dari malam takbir sehingga sebelum solat Aidilfitri. Takbir dibaca dengan lantang dan berulang kali sebagai tanda syukur kepada Allah SWT.
  • Memakai Pakaian Baru – Memakai pakaian baru pada hari raya sebagai tanda kegembiraan.
  • Bersalaman – Bersalaman dengan keluarga, sahabat dan jiran pada hari raya sebagai tanda persahabatan dan kasih sayang.
  • Menziarahi Kubur – Menziarahi kubur keluarga pada hari raya sebagai tanda ingatan kepada arwah keluarga dan sahabat yang telah pergi.
  • Memberi Sedekah – Memberi sedekah pada hari raya sebagai tanda kasih sayang dan kepedulian terhadap mereka yang kurang bernasib baik.
  • Mendoakan Keluarga – Mendoakan keluarga, sahabat dan jiran pada hari raya sebagai tanda kasih sayang dan penghargaan.
  • Menyediakan Makanan – Menyediakan makanan untuk para tetamu yang datang berkunjung pada hari raya sebagai tanda keramahan.
  • Mengambil Berkat daripada Orang Tua – Meminta maaf dan mengambil berkat daripada ibu bapa atau orang tua pada hari raya sebagai tanda hormat dan penghormatan.
  • Bermaafan – Meminta maaf dan memaafkan sesama manusia pada hari raya sebagai tanda kebersamaan dan persaudaraan.

Amalan sunat ini boleh dilakukan sebagai tanda syukur kepada Allah SWT dan menunjukkan rasa kasih sayang kepada keluarga, sahabat dan jiran. Jom sama-sama amalkan agar kelak kita menjadi orang yang benar-benar mendapat kemenangan.

Semoga bermanfaat!

Pada kesempatan ini, kami di MyTutor ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin!

Semoga Syawal kali ini membawa kebahagiaan dan keberkatan kepada kita semua.

P/S: Hati-hati dalam perjalanan pulang ke kampung! Semoga perjalanan anda selamat dan penuh dengan kebahagiaan bersama sanak saudara dan sahabat-sahabat tercinta.

~Ikhlas dari MyTutor~

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles