Doa Sentiasa Dipermudahkan Urusan Harian


Setiap kali hendak melakukan sesuatu urusan, apakah kebiasaannya yang kita lakukan selain memastikan segala kelengkapan atau keperluan bagi urusan tersebut lengkap? Antara yang selalu dikongsikan oleh ramai pihak ialah doa dipermudahkan urusan.

Seperti yang kita ketahui, amalan untuk memudahkan urusan ini ada pelbagai. Namun, ada yang mudah dan senang untuk diingati dan dijadikan amalan harian. Antara yang saya sendiri amalkan, agar Allah sentiasa memudahkan urusan saya tidak kira di mana adalah doa yang ini:

Jadikanlah amalan harian anda agar Allah sentiasa membantu dalam memudahkan urusan kita. Namun setiap urusan kita juga haruslah disusuli dengan usaha dan kesungguhan. Bukan semata-mata membaca doa di atas dan mengharapkan keajaiban berlaku tanpa usaha, doa dan tawakal.

Selain daripada itu, ada juga yang mengamalkan bacaan di bawah untuk membantu mempermudahkan urusan harian mereka:

Kalau kita perasan, doa ini pun selalu kita baca ketika hendak memulakan sesi pembelajaran. Mungkin ada yang masih belum tahu bahawa doa ini juga boleh diamalkan untuk urusan kita dipermudahkan.

Semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah. Apapun jangan mengalah, teruskan usaha, doa, dan tawakal. Semoga kita semua menjadi insan yang cemerlang dan berjaya di dunia dan di akhirat. Amin.

,