22 C
New York
Wednesday, May 29, 2024
spot_img

Bermulanya UASA : Ujian Akhir Sesi Akademik

Pasti masih ramai yang ternanti-nanti malahan tertunggu-tunggu berkenaan UASA (Ujian Akhir Sesi Akademik). Buat pengetahuan, UASA merupakan salah satu komponen yang berada di dalam PBS di bawah PBD (Pentaksiran Bilik Darjah). UASA merupakan salah satu pentaksiran sumatif di bawah PBD.

Ujian ini bakal dijalankan pada Januari 2023 seperti yang telah diumumkan oleh kebanyakkan pihak kerana permulaan sesi akademik 2023/2024 akan bermula pada bulan Mac 2023.

Umum mengetahui bahawa tujuan ujian ini diadakan untuk mengukur kemahiran kognitif murid (apa yang telah dipelajari) di akhir sesi akademik. Soalan-soalan yang dihasilkan adalah mengikut standard yang telah ditetapkan. Soalan-soalan ujian ini juga dihasilkan oleh guru-guru yang di pilih dan di lantik oleh pihak KPM.

Hasrat pemerkasaan PBS ini adalah untuk melihat perkembangan dan pencapaian murid setiap tahun/tingkatan serta profil murid yang lebih menyeluruh. Selain daripada itu, ianya memberikan autonomi kepada pihak sekolah dalam pengurusan pentaksiran. Seterusnya, dengan pemerkasaan PBS ini, ianya dipercayai mampu untuk membantu memartabatkan profesion keguruan.

Bagi ujian UASA ini, hanya sebilangan murid sahaja yang terlibat. Bagi pelajar sekolah rendah, pelajar tahun 4,5 dan 6 akan terlibat dalam pengambilan UASA manakala bagi pelajar sekolah menengah, pelajar tingkatan 1,2 dan 3 yang akan mengambil ujian ini.

Sepastinya para pelajar berasa agak gementar untuk menduduki peperiksaan ini secara kali pertama. Para pelajar disarankan untuk melakukan ulangkaji lebih awal agar anda sentiasa bersedia dengan apa jua soalan serta format yang diberikan. Selamat maju jaya! Usaha tangga kejayaan!

Dapatkan kelas Pecutan UASA di Edufy hari ini. Bersedia lebih awal!

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles