6 C
New York
Monday, April 22, 2024
spot_img

Having a hard time

30hb Oktober, saya di Manjung, food hunting. Tidaklah food hunting mana, sebab makanan yang saya nak makan tu, satu je, popiah by Project Popiah. Sedap amat ya.

Mak saya sebelum pencen, kami memang menetap di Manjung. Jadi tiap kali balik Manjung, boleh kata hari-hari akan makan popiah. Tapi lepas mak pindah kampung, lama dah tak makan popiah by Project Popiah. Jadi, kali ni memang sengaja singgah dan bermalam di Manjung semata-mata nak makan popiah.

Terliur balik lepas tengok gambar ni..

Seharian jalan-jalan Lumut, Manjung dan food hunting, malam pun tiba. Semua letih, penat. Selesai mandi dan solat, kami bersiap untuk tidur. 

Tengah malam, Bukhari merengek, menangis, menyebai. Pujuk, suruh tidur, tanya itu ini, masih menyebai. Letih ya. Perjalanan waktu siang tadi cukup panjang dah terasa. Nak melayan pulak karenah si awang ni, rasa betul-betul emotional drained. Abinya sikit lagi nak mengamuk. Yelah, seharian drive melayan anak isteri nak kehulu kehilir, keluar duit lagi 😛

At that moment, this saying popped up my mind;

So, I reassess  that situation. Kenapa Bukhari menyebai? 

Rupanya dia selsema. Nak tidur tak selesa. Jadi, a simple, “Mama faham, abang tak selesa nak tidur, hidung abang tersumbat. Abang nak tidur sambil peluk mama? Or do you need anything else?”

Nope, nothing else. Dia nak orang tahu dan faham dia tak selesa sebab tengah selsema. That’s it. It really struck me that night. Anak kita bukan saja-saja nak susahkan kita, dia sendiri tengah susah. Cuma tulah, kecik lagi. Belum pandai nak express apa yang dia rasa. Siapa yang kena tolong? Kita sebagai ibu bapa.

Kan? What say you?

Teacher Atie
Teacher Atie
Andromeda principal. Suka memerhati orang, terutamanya kanak-kanak.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles