7.5 C
New York
Monday, April 22, 2024
spot_img

Pandangan: Sesi Sekolah Pada Jam 8 Pagi

Baru-baru ini, cadangan untuk memulakan sesi sekolah pada jam 8 pagi mengundang perdebatan hebat dikalangan ramai pihak. Jadual yang dicadangkan adalah 30 minit lewat berbanding jadual sedia ada di mana sesi persekolahan bermula pada jam 7.30 pagi. Pelbagai pandangan serta cadangan yang telah dikemukan serta dikongsikan daripada ahli akademik serta aktivis perguruan.

sumber gambar awani

Sebilangan berpandangan bahawa sesi persekolahan pada pukul 7.30 pagi haruslah dikekalkan dek kerana ada sekolah yang mempunyai atau menjalankan dua sesi persekolahan. Jika cadangan ini diimplimentasikan, maka ianya akan menganggu jadual sesi yang kedua (sesi petang). Hal ini bakal menimbulkan kekalutan kepada pihak guru serta sekolah.

Ada juga yang bersetuju dengan cadangan ini kerana ianya dapat memudahkan ibu bapa untuk mengatur jadual perjalanan harian masing-masing dengan lebih teratur. Pensyarah Pusat Kajian Pendidikan dan Kesejahteraan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Anuar Ahmad, ketika melontarkan semula cadangan itu, berkata syor anjakan jadual sesi persekolahan ke jam 8 pagi itu dibuat selepas mengambil kira faktor keselamatan, kesejahteraan dan kesihatan rakyat.

Menurut beliau, kerajaan seharusnya menitikberatkan rasa belas kasihan dan empati kepada guru, ibu bapa dan murid di kawasan bandar kerana ada yang terpaksa bangun seawal jam 4.30 pagi untuk ke sekolah. Tambahannya lagi, syor berkenaan diperkuatkan dengan hujah membabitkan guru, ibu bapa dan murid yang mendiami kawasan bandar terpaksa meredah kesesakan lalu lintas untuk ke sekolah, seawal jam 6 pagi.

sumber gambar awani

Bagaimana pula dengan ibu bapa di luar sana? Apakah pandangan anda berkenaan isu yang hangat ini?

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles